Zgaga

Zgaga to piekący ból zamostkowy, zwykle opisywany jako uczucie palenia w przełyku i spowodowany cofaniem się kwaśnego soku żołądkowego do górnego odcinka przewodu pokarmowego. Zgadze często towarzyszy odbijanie o charakterystycznym kwaśnym posmaku.

Częstym powodem zgagi jest choroba refluksowa przełyku, choroba wrzodowa i zaburzenia funkcji dróg żółciowych, ale bolesne pieczenie w nadbrzuszu pojawia się też przy niestrawności i w ciąży, co wynika ze zmiana hormonalnych, a później w efekcie uciskania żołądka przez powiększoną macicę. Cofaniu się treści żołądkowej sprzyja również palenie tytoniu, picie alkoholu, stres i ogólne wyczerpanie organizmu.

Zgaga nasila się po ciężkostrawnym posiłku, nadmiernym wysiłku fizycznym, zmianie pozycji ciała oraz w trakcie czynności wymagających schylania się. Wywołują ją też konkretne produkty podrażniające żołądek.

Produkty wywołujące zgagę

Oprócz czynników chorobowych i używek, zgagę mogą wywołać liczne produkty spożywcze, z których bezwzględnie należy zrezygnować w okresie wystąpienia objawów i wystrzegać się, jeśli cierpimy na schorzenia charakteryzujące się podrażnieniem śluzówki żołądka. Są to głównie:

  • czekolada,
  • napoje gazowane,
  • ostre przyprawy (pieprz, ostra papryka, musztarda, chrzan),
  • wszelkie produkty smażone na tłuszczu
  • tłuste mięso,
  • tłusty nabiał,
  • kawa i mocna herbata,
  • cytrusy i soki owocowe,
  • mięta
  • wiele warzyw: kapusta i ogórki kiszone, pomidory, czosnek, cebula, por, papryka, rzodkiew, rzepa, rabarbar, kalarepa, szczaw,
  • orzeszki ziemne,
  • produkty na bazie drożdży.

Leczenie zgagi

W łagodzeniu zgagi kluczową rolę odgrywa dieta eliminująca produkty, które wywołują nieprzyjemne objawy. Leczenie farmakologiczne opiera się na przyjmowaniu środków neutralizujących kwaśną treść żołądkową i obniżających produkcję kwasów w żołądku. Do najpopularniejszych zalicza się Ranigast Max, Manti, Proacid i Maalox.

Uporczywie nawracające objawy są wskazaniem do badania endoskopowego, które pozwala ocenić stan śluzówki przełyku i zdiagnozować ewentualne schorzenia odpowiadające za przewlekłe dolegliwości. Badania wskazują, że chroniczna zgaga zwiększa ryzyko rozwinięcia się zmian nowotworowych w przełyku.

Dodaj komentarz